Houtsoort informatie

Lukt het niet helemaal om een houtsoort uit te kiezen. Op deze pagina vindt u onze verschillende standaard houtsoorten. Heeft u een specifieke houtsoort in gedachten die niet in dit rijtje staat? Laat het ons weten, dan kunnen we kijken wat wij hierin kunnen betekenen.

Beuken - gevingerlast + gelamineerd - FSC®

Kiest u voor beuken leuningen dan worden deze gemaakt van gevingerlast en gelamineerd Europees beuken met FSC® keurmerk. De panelen zijn ovendroog 10%, met vaste lamellen van 45 mm en D3 verlijming. Beukenhout is een hardhout soort en is één van de meest gebruikte en bekende houtsoorten in de industrie. Het kernhout is witachtig tot lichtbruin, nadonkerend tot licht geelbruin. Het Deense beuken is vrijwel wit van kleur, vast en hard.

beuken-gevingerlast-en-gelamineerd.jpg

Europees Eiken - FSC®

europees-eiken.jpg

Eiken kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur en steekt duidelijk af tegen het 25-50 mm brede bleekbruine spint. Kwartiers gezaagd hout vertoont karakteristieke glanzende \spiegels\, veroorzaakt door de brede stralen. Het hout is ringporig waardoor op het dosse vlak een vlamtekening ontstaat. Vochtgehalte 12%.

Esdoorn - FSC®

Europees esdoorn is een fraaie blanke houtsoort met een wit- tot crèmeachtige kleur die aan het daglicht blootgesteld lichtgeel wordt. Tussen kernhout en spint van esdoorn bestaat geen of weinig kleurverschil. Over het algemeen vertoont het hout een gelijkmatige structuur. Door een vrij scherpe begrenzing van de groeiringen is op het kwartierse vlak meestal een fijn streepdessin en op het dosse vlak een bescheiden vlampatroon waar te nemen. Esdoorn is een hardhout soort met een vochtgehalte van 12%.

esdoornhout-90-700x467.jpg

Essen - FSC®

fraxinus-excelsior-europees-essen-02-kw-.jpg

Het hout dat wij voornamelijk gebruiken van essen is het zeer brede spint waarvan de kleur varieert van wit tot geelachtig of licht geelbruin. Vers gezaagd hout kan bovendien een rozeachtige tint vertonen. Aan het licht blootgesteld, wordt blank essen op den duur geler van kleur. Het kernhout, dat slechts bij bomen vanaf een leeftijd van circa 60 jaar of ouder voorkomt, is bruin. Essen staat bekend om zijn taaiheid. Essenhout is een hardhout soort met een vochtgehalte van ca 12%.

Grenen gevingerlast en gelamineerd - FSC®

De kleur van het verse kernhout is lichtbruin. Na verloop van tijd wordt het donkerder en varieert dan van geelbruin tot roodbruin en steekt scherp af tegen het 50-100 mm brede spint dat wit tot lichtgeel van kleur kan zijn. Het grenen wat wij gebruiken is gevingerlast en gelamineerd. Grenenhout is een zachte houtsoort met een vochtgehalte van ca 12%.

grenen-ab.jpg

Sapeli Mahonie - FSC®

385-186-sapeli.jpg

Sapeli mahonie - Kernhout rozerood, later tot diep roodbruin verkleurend. Het duidelijk te onderscheiden spint, dat maximaal 60-80 mm breed kan zijn, heeft een grauwroze of geelroze kleur. Het kernhout heeft vaak een mooie goudachtige glans. Sapeli is een hardhout soort met een vochtgehalte van ca 15%.

Iroko - FSC®

Vers gezaagd kernhout heeft een botergele tot bruingele kleur, soms met donkerbruine zones, nadonkerend naar goudbruin tot donkerbruin. Het lichtgekleurde spint is 50 tot 100 mm breed en duidelijk van het kernhout te onderscheiden. Door het voorkomen van draadafwijkingen en reactiehout kunnen vervormingen, ook na drogen, voorkomen. Iroko vertoont in uiterlijk een vage gelijkenis met teak en wordt daarom wel eens met de naam iroko-teak. Iroko is een hardhoutsoort met een vochtgehalte van 12%.

297-089-iroko.jpg